יום רביעי, 17 באוקטובר 2012

איך לשפר את מצב הרוח ללא תרופות



אורח החיים התובעני של זמננו גורם לחלק גדול מהאנשים לחוות מצב רוח ירוד לעתים קרובות. בסוף המאה ה-20 ובמאה ה-21, דיכאון (בדרגות חומרה שונות) הוא אחת ההפרעות הנפוצות ביותר. לא סתם קוראים לנו "דור הפרוזאק". אנחנו מחפשים דרכים לשפר את מצב הרוח, ואחת הדרכים הנפוצות היא פניה לעזרה תרופתית. אחוזים גבוהים מהאוכלוסיה מטופלים בתרופות נוגדות דיכאון כגון ציפרלקס, סרוקסט, פרוזאק ודומיהן. זאת לאו דווקא משום שהם סובלים מדיכאון קליני, אלא כאמצעי עזר לשיפור מצב הרוח ולהפחתת לחצים. בדרך כלל, התרופות הללו מיועדות לנטילה במשך חודשים ושנים, ויש אנשים שמשתמשים בהן אפילו לאורך כל החיים. מה שרבים אינם יודעים, היא העובדה שניתן לשפר את מצב הרוח בטווח הארוך באמצעים נוספים, טבעיים לחלוטין. פעמים רבות האמצעים הללו דורשים קצת יותר מאמץ, אך התמורה בהחלט שווה את זה. אז הנה מספר טיפים, שאני נותנת הן למטופלים והן לגולשים ששואלים אותי שאלות בפורומים, לשיפור מצב הרוח:
1.)  לעשות, וכמה שיותר. כאשר אנחנו נמצאים בפעילות, מצב רוחנו משתפר. זה ורה גם כשאנחנו עוסקים בפעילויות שהן לא בדיוק מהנות- ניקיון הבית, סידורים למיניהם ואפילו עבודה שלא ממש נהנים ממנה. בזמן הפעילות או אחריה, אנו חשים מעין תחושת סיפוק, שמכונה בספרות "תחושת יעילות עצמית". זוהי התחושה ש"עשינו משהו", ולא סתם ישבנו בחוסר מעש. כמובן שפעילויות מהנות משפרות את מצב הרוח אפילו יותר. בנוסף, עיסוק בפעילויות משאיר לנו הרבה פחות זמן להרהורים מיותרים, שמשפיעים לרעה על מצב הרוח.
2.) פעילות גופנית. בהמשך לעיסוק בפעילויות באופן כללי, פעילות גופנית היא מהפעילויות שיש להן את ההשפעה החיובית ביותר על מצב הרוח שלנו. בנוסף לסיפוק ולתחושה הטובה שהיא נותנת לנו על כך שאנחנו פעילים ושומרים על הבריאות שלנו, פעילות גופנית עוזרת לנו להעלות את רמת הסרוטונין במוח. כשמתמידים בפעילות גופנית באופן מתמשך, ההשפעה החיובית שלה דומה לזו שיש לתרופות.
3.) שיפור התזונה, כולל תוספי תזונה טבעייים. תמיד אומרים לנו ש"נפש בריאה בגוף בריא", וזו לא סתם קלישאה. אם הגוף יהיה מאוזן, מבחינה תזונתית ומבחינות אחרות שנדון בהן בסעיפים הבאים, גם מצב הרוח יהיה הרבה יותר חיובי. בנוסף, קיימים רכיבים תזונתיים שאחראים ישירות לשיפור מצב הרוח, כגון אומגה 3 שנמצא בחלק מהדגים. ניתן גם להשיג אותו בכמוסות, ללא מרשם רופא, ומומלץ ליטול אותו באופן קבוע. לתוסף הזה יש השפעות חיוביות נוספות, כגון שיפור הריכוז ושיפור בריאות העיניים.
4.) שינה טובה. בהמשך לסעיף הקודם, כאשר אנחנו ישנים טוב בלילה, אנחנו לא עייפים, ויש לנו נטייה לחשוב מחשבות הרבה יותר חיוביות, שכמובן גורמות לנו למצב רוח טוב.
5.) איזון הורמונלי. פעמים רבות, מצב רוח שלילי, או שינויים במצב הרוח, נובעים מחוסר איזון הורמונלי בגוף. כדי לבדוק זאת, צריך לבקר אצל הרופא, שיבצע את הבדיקות המתאימות וימליץ על טיפול נכון, שיחזיר את האיזון ההורמונלי וישפר את מצב הרוח.
6.) מערכות תמיכה. כשיש לידנו אנשים אהובים, או אנשים שמקשיבים לנו, גם אם זה דרך הטלפון או האינטרנט, אנחנו מרגישים יותר טוב. תמיד טוב לדעת שיש מישהו שמוכן לשמוע מה כואב לנו, ולתת לנו תמיכה רגשית כשצריך. אנשים שחשים בדידות, ואין להם עם מי לחלוק את רגשותיהם, נעזרים פעמים רבות בער"ן (עזרה ראשונה נפשית בטלפון) או בסה"ר (סיוע והקשבה ברשת), וכן בקווי סיוע נוספים למיניהם. אם יש לכם אנשים אהובים בחייכם, אל תרחיקו אותם דווקא כשאינכם מרגישים טוב. התמיכה שלהם יכולה בהחלט לשפר לכם את ההרגשה. בנוסף, אפשר להירשם לחוגים או לקבוצות תמיכה, כדי להקיף את עצמכם באנשים, ובנוסף להעלות את רמת הפעילות שלכם- דבר מבורך כשלעצמו.
7.) טיפול פסיכולוגי. קודם כל, הקשר עם המטפל מהווה מערכת תמיכה, שכשלעצמה עשויה לשפר את ההרגשה. בנוסף לכך, בטיפול קוגניטיבי התנהגותי המטפל יכול לתת לכם כלים מעשיים לשיפור ההרשה. חלק מהכלים האלה הם התנהגותיים, וכוללים גם את הסעיפים הקודמים. בנוסף, המטפל משתמש בכלים קוגניטיביים, כדי לשנות דפוסי חשיבה שליליים, המשפיעים לרעה על מצב הרוח. כאשר המחשבות הן פחות שליליות ויותר מציאותיות, שלא לומר חיוביות, מצב הרוח משתפר בהרבה. ניתן לקרוא עוד על טיפול קוגניטיבי התנהגותי בדיכאון בקישור הזה.